عمل لاغری چیست + آشنایی با انواع جراحی لاغری
عمل لاغری به مجموعه ای از روش های جراحی گفته می شود که طی آن ها در بافت های معده، روده و دیگر بخش های دستگاه گوارش، تغییراتی ایجاد می شود که نتیجه آن کاهش وزن و درمان چاقی خواهد بود.
تمامی روش هایی که برای لاغری به کار می رود، تحت بیهوشی توسط یک جراح لاغری و یا باریاتریک صورت می گیرد.
به منظور کاهش وزن روش های مختلفی وجود دارد؛ از آنجایی که رعایت رژیم غذایی و ورزش کردن کمی زمانبر است، بسیاری از افراد برای دستیابی سریع تر به نتیجه مطلوب و درمان چاقی مفرط به سراغ عمل های لاغری می روند.
پزشک بر اساس شرایط بیمار و میزان اضافه وزن او از روش های مختلفی استفاده می کند. در ادامه پیرامون برخی از جدیدترین و رایج ترین عمل های لاغری توضیحاتی را آورده ایم.
این عمل از روش های قدیمی اما در عین حال رایج است که جزو شناخته شده ترین عمل های لاغری می باشد که به دو صورت انجام می شود. در روش اول که روشی بدون بازگشت است، بخش بالای معده بریده می شود و مری به باقی مانده معده متصل می شود.
بدیهی است که در این روش حجم زیادی از معده کم می شود؛ به طوری که فقط قادر به جای دادن 28 گرم غذا در خود خواهد بود. معده با این اندازه، نه تنها نمی تواند غذای زیادی را در خود جای دهد، بلکه نمی تواند به اندازه گذشته نیز جذب کند.
ضمن اینکه در این روش بخش ابتدایی روده نیز بریده می شود و به معده متصل می گردد؛ کم شدن بخش زیادی از معده و روده منجر به کم شدن میزان هضم و جذب غذا می شود.
این عمل دارای برخی عوارض از جمله سوء تغذیه در نتیجه کاهش جذب ویتامین ها و همینطور ایجاد فتق، سنگ صفراوی، سندروم دامپینگ و … است.
در روش دوم عمل بای پس معده، 80 درصد معده حذف می شود، ضمن اینکه بخش زیادی از روده نیز بریده می شود. از همین رو بخش زیادی از دستگاه گوارش حذف می شود که نتیجه آن کم شدن غذای مصرفی و محدود شدن جذب غذا در بدن است.
این عمل برای افراد با چاقی مفرط و BMI بالای 50 انجام می شود و دارای عوارض احتمالی شامل خونریزی زیاد، عفونت، مشکلات تنفسی، سوء تغذیه، فتق، استفراغ و … است.
در این روش یک باند مشابه با یک کمربند در قسمت بالایی معده قرار می گیرد که کارایی آن تنگ کردن ورودی معده است و نتیجه آن محدود کردن غذای دریافتی فرد می باشد.
این باند قابل تنظیم است و همینطور پزشک می تواند آن را از بدن فرد خارج کند. بنابراین می توان گفت عمل باندینگ شکمی قابل تنظیم از عمل های لاغری ساده است و نسبت به روش های دیگر نیز تاثیر کمتری در لاغری دارد.
از عوارض مهم این عمل جراحی لاغری، می توان به بازگشت چاقی، عفونت حلقه در معده، جا به جایی حلقه، تهوع و استفراغ و … اشاره کرد.
عمل اسلیو معده، عملی می باشد که در آن معده به صورت یک آستین و یا تیوپ برش می خورد. بدیهی است با کمتر شدن حجم معده فرد، میل او به دریافت غذا و کالری کمتر می شود. پرخوری کردن پس از عمل اسیو ممکن است منجر به بازگشت چاقی شود.
از دیگر عمل های لاغری، لیپوماتیک یا پیکر تراشی است که طی آن چربی های موضعی بدن تخلیه می شود؛ این روش بدون درد و بدون خونریزی انجام می شود و نتیجه آن کاهش سایز بدن می باشد، ضمن اینکه نسبت به دیگر روش ها از جمله لیپوساکشن دقیق تر عمل می کند.
در این روش برای تخلیه چربی ها سوراخ هایی را در اعضای داخلی بدن ایجاد می کنند و از عوارض آن می توان به ایجاد التهاب، آمبولی ریه، کبودی پوست و … اشاره کرد.
از دیگر عمل های رایج لاغری، بالون معده است که در آن یک بالون سیلیکونی در معده قرار می گیرد تا حجمی از معده را اشغال کند. در واقع وجود این بالن در معده سبب می شود که فرد کمتر غذا بخورد و برای مدت زمان طولانی تری احساس سیری داشته باشد.
این روش برای افراد با BMI 30 الی 40 توصیه می شود و منجر به کم شده 15 درصد از وزن اولیه فرد می گردد.
از عمل های جدید لاغری، آسپیراسیون است که به فرد این امکان را می دهد پس از غذا خوردن بخشی از کالری دریافتی را از معده خود خارج کند. در این عمل متخصص آندوسکوپی، لوله کوچکی را در معده بیمار قرار می دهد که فرد به کمک آن قادر به خارج کردن درصدی از کالری مصرف شده در هر وعده غذایی می باشد.
این روش برای افراد با BMI 35 به بالا مناسب است و به بیماران کمک می کند تا در طول یکسال، 16 درصد از وزن خود را از دست بدهند. به عقیده پزشکان این روش ساده و بی خطر است و به افراد کمک می کند تا عادات غذایی بهتری را برای خود انتخاب کنند.
برای اینکه متوجه شوید آیا کاندیدای مناسبی برای عمل های لاغری هستید یا خیر، ابتدا باید BMI بدنی خود را بررسی کنید. افرادی که شاخص توده بدنی و یا BMI آن ها بالای 40 است، کاندیدای مناسبی برای جراحی های لاغری هستند.
اگر شما جزو دسته ای از افراد با BMI بالای 35 و با برخی شرایط همچون ابتلا به بیماری هایی همچون دیابت، کبد چرب، فشار خون، اختلالات تنفسی، آرتروز و … هستید نیز می توانید با مشورت با پزشک از عمل جراحی مناسب خود استفاده کنید.